Dogodki – december

VOŠČILO ZA BOŽIČ IN NOVO LETO 2023:

Dragi kristjani in ljudje dobre volje! Angelski slavospev Slava Bogu na višavah in na zemlji mir ljudem naj doseže naše mesto in vasi, našo občino in celotno domovino Slovenijo, ki ima v teh prazničnih dneh tudi svoj praznik samostojnosti. Prosímo za dar miru v vseh človeških srcih, saj je Božja slava srečno živeči človek (sv. Irenej). S hvaležnostjo Bogu končujemo leto Gospodovo 2022 in z Božjo Materjo Marijo pogumno vstopamo v novo leto 2023! Zato: Srečno, veselo in pogumno – vse z Božjim žegnom! Nos cum prole pia, benedicat Virgo Maria: Z ljubljenim Sinom nas blagoslovi, Devica Marija!
Pater Ciril Alojz Božič in pater Franci Ivan Seničar s sodelavci.

Božična poslanica slovenskih škofov 2022
Naj se danes Bog rodi v naši srcih!

Obhajamo božične praznike. Božič je obletnica Jezusovega rojstva, vendar ne samo to. Je dejstvo, ki je zaznamovalo celotno zgodovino. Bog sam je prišel prebivat med nas (Jn 1,14). Skrivnost učlovečenja Boga najbolj doživljamo ob jaslicah, v domači družini, v bogoslužnem praznovanju, še zlasti pa pri sveti maši. Pri tem se nujno pojavi vprašanje, kako je mogoče ponovno doživeti dogodek rojstva izpred davnih let?

V Lukovem evangeliju pri polnočni maši beremo, da se je Odrešenik rodil danes (Lk 2,11). Ta časovni prislov se v božičnem času ponovi večkrat. Ponavljanje nakazuje, da Božje rojstvo presega meje časa in prostora. Tako kot rojstvo otroka pomeni upanje za družino, tako Božje rojstvo pomeni upanje za celotno človeštvo. Emanuel je Bog z nami. Nismo sami! Utrjevanje upanja je še posebno pomembno v času, ko doživljamo vojno, različne oblike nasilja in druge vrste negotovosti.

Bogoslužna besedila v božičnem času nam povedo, da so dogodki odrešenja vedno aktualni in zadevajo vsakega človeka. Ko slišimo ali izgovarjamo, da se je danes za nas rodil Odrešenik, mislimo, da nam Bog v sedanjem trenutku ponuja možnost, da ga prepoznamo, sprejmemo in okrepljeni z vero zaživimo na nov način, kot so to storili pastirji v Betlehemu.

Božje dete se ni rodilo v toplem domu, temveč na poti, v mrazu in negotovosti. Tudi v tem času mnogi trpijo zaradi različnih oblik nepravičnosti. Njihov božič je podoben tistemu na betlehemskih poljanah in begu svete družine v Egipt. Spomnimo se osamljenih in onemoglih, bolnih in tistih, ki v teh dneh v bolnišnicah skrbijo zanje, pa vseh tistih, ki delajo in skrbijo, da lahko mi v miru praznujemo. Tudi po njih Gospod prihaja k nam.

V imenu slovenskih škofov vsem družinam in posameznikom, krščanskim občestvom, Slovencem doma, v zamejstvu in po svetu ter drugim krščanskim Cerkvam in skupnostim želim blagoslovljen božič. Naj nam praznovanje Božjega rojstva utrdi vero, prinese miru, veselja in novega upanja.

Msgr. dr. Andrej Saje
Novomeški škof in
predsednik Slovenske škofovske konference

Zbor Cantemus – koncert

OGLED KNJIŽNICE: Našo zgodovinsko knjižnico obišče veliko tujih in domačih turistov, pa tudi raznih strokovnih sodelavcev. V torek, 20. decembra 2022, je knjižnico obiskala prva skupina knjižničarjev kamniške knjižnice Franceta Balantiča, druga skupina pa naslednji dan, 21. decembra, z direktorico mag. Bredo Podbrežnik Vukmir.

ZAČETEK BOŽIČNE DEVETDNEVNICE v petek, 16. decembra 2022:
Po večerni sv. maši je bil kot mogočen uvod v devetdnevnico koncert ženskega pevskega zbora Petrol pod taktirko dirigenta Jana Gorjanca in organista Lovra Freliha z naslovom Te dan je usega vese’ja

Jaslice 2021